Als u een elektrische auto van de zaak heeft, profiteert u van een lage bijtelling. Desondanks moet uw auto toch gevoed worden. Zonnepanelen op het dak van uw privéwoning kunnen dan uitkomst bieden. Hoe pakt u dit fiscaal slim aan?
Zonnepanelen op privéwoning
Hoge stroomrekening. Uw zakelijke elektrische auto gebruikt u regelmatig voor woon-werkverkeer en andere zakelijke ritten. U moet de auto dus vaak opladen. Dit zult u niet alleen op uw bedrijfsadres doen, maar ook thuis voor de deur. Het stroomverbruik thuis voor het opladen van uw auto van de zaak kunt u doorbelasten aan uw onderneming. Er is echter nog een andere optie.
Zonnepanelen thuis plaatsen. De combinatie van zonnepanelen en een elektrische auto kan voordelig uitpakken. Stel dat u de zonnepanelen niet op uw bedrijfspand kwijt kunt (geen plaats) of dat dit niet mag (gehuurd pand), dan kan uw privéwoning uitkomst bieden. Het plaatsen van zonnepanelen op uw woning kan namelijk ook als zakelijke investering worden aangemerkt. Hoe pakt u dit aan?
Voldoende zakelijk gebruik
Keuzevermogen. Als het zakelijk gebruik van de zonnepanelen meer dan 10% uitmaakt van het totale gebruik, dan kunt u de panelen als zakelijke investering aanmerken. Er is dan namelijk sprake van keuzevermogen waarvoor u zelf mag bepalen of u de zonnepanelen tot uw privévermogen of tot uw ondernemingsvermogen rekent. U kunt dit aantonen door bij te houden hoe vaak en hoelang u de auto thuis oplaadt.
Afschrijven. Als uw (verwachte) zakelijke verbruik dus groter is dan 10% van het totaal, dan kunt u de zonnepanelen op uw zakelijke balans activeren als zelfstandig bedrijfsmiddel. Dit betekent allereerst dat u jaarlijks ten laste van uw fiscale winst hierover mag gaan afschrijven.
Investeringsaftrek. Daarnaast mag u voor deze investering Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) claimen. Dit is een extra fiscale aftrek die kan oplopen tot 28% van het geïnvesteerde bedrag. Deze extra aftrek verlaagt uw fiscale winst, waardoor u minder belasting bent verschuldigd.
Energie-investeringsaftrek lastig. Ten slotte zou u ook nog Energie-investeringsaftrek (EIA) kunnen claimen, als de investering groter is dan € 2.500. De investering moet echter fors zijn om aanspraak te kunnen maken op EIA. U moet minimaal een bepaald aantal kWh kunnen opwekken. Dit komt overeen met ongeveer 85 zonnepanelen. Dat zal in de regel niet het geval zijn.
Laadpaal
Aan huis. Naast de investering in de zonnepanelen heeft u natuurlijk ook een laadpaal aan huis nodig. De duurzaam opgewekte energie moet immers wel naar uw auto worden getransporteerd. Omdat u deze laadpaal gebruikt voor uw zakelijke elektrische auto, kan ook deze investering zakelijk worden geboekt.
Extra aftrek. U kunt voor deze investering mogelijk aanspraak maken op KIA en Milieu-investeringsaftrek (MIA). Voorwaarde voor deze laatste aftrek is wel dat dit laadpunt op uw bedrijfsterrein is geplaatst en de investering minimaal € 2.500 bedraagt. Dit eerste kunt u realiseren door uw thuisadres ook als (tweede) vestigingsadres van uw onderneming in te schrijven bij de KvK. Voor het laadpunt kunt u aanspraak maken op 36% MIA. Bovendien mag hierop versneld worden afgeschreven op basis van de Vamil-regeling.