Subsidie elektrische bestelauto vanaf voorjaar 2021

De elektrische bedrijfswagens zijn een relatief nieuw begrip. De ingewikkelde brij aan fiscale en financiële gevolgen maakt de overstap naar uitstootvrije bestelauto’s daarentegen niet toegankelijk. Daarnaast hangt er een relatief hoog prijskaartje aan het verduurzamen van bedrijfswagens. Om ondernemers te ondersteunen bij de aanschaf of lease van nieuwe elektrische bestelauto’s geldt van 2021 tot en met 2025 dan ook een subsidieregeling. 

Mits aan de voorwaarden wordt voldaan, bedraagt de subsidie 10% van de nieuwprijs van de bestelauto met een maximum van €5.000. Wordt de bestelbus binnen 3 jaar weer verkocht, moet er een deel van de subsidie terugbetaald worden. Eén van de voorwaarden van de subsidie is dat de aangeschafte of geleasete bestelauto een bereik moet hebben van ten minste 100 kilometer. Er is een vooraf bepaald bedrag beschikbaar gesteld per jaar; als dit bedrag op is kan de subsidie in dat jaar niet meer aangevraagd worden. Het subsidiebedrag wordt naar verluid jaarlijks verlaagd omdat er steeds meer goedkopere bestelauto’s beschikbaar zullen zijn. 

Er wordt verwacht dat ondernemers die op dit moment gebruik maken van een bestelbus uit Euroklasse 4 en over willen stappen op een uitstootvrije bestelbus op extra steun kunnen rekenen. Dit is om het voornemen van emissieloze stadscentra vanaf 2025 te kunnen realiseren. Hoe deze extra steun vormgegeven wordt is nog onbekend. 

Bovenop deze nieuwe subsidieregeling zijn ook de ‘’oude’’ voordelen van de aanschaf van een elektrische bedrijfswagen nog van kracht. Zo zijn er voordelen in de vorm van de MIA, Vamil, BPM-vrijstelling, MRB-vrijstelling, bijtellingsvoordelen en wellicht lokale subsidies. Ook geldt de KIA voor de aanschaf van (elektrische) bestelauto’s. Daarnaast zijn elektrische bestelauto’s doorgaans goedkoper in onderhoud en gebruik.